Družina Glavina se je z oljkarstvom začela ukvarjati v drugi polovici 19. stoletja. Bogato tradicijo pridelovanja oljk in oljčnega olja so ohranili do današnjih dni in jo kronali leta 2015 s postavitvijo moderno opremljene oljarne Santomas.
Lahko se pohvalimo s certifikatom ekološke oljarne. Ker želimo pridelati kvalitetno olje, oljke stiskamo počasi, zgolj z mehanskimi postopki, med katerimi temperatura obdelave ne preseže 27°C. Ker želimo zadovoljiti potrebe vseh pridelovalcev smo oljarno leta 2023 nadgradili. Sedaj imamo tri ločene oljarne s katerimi skrbimo, da je predelava oljk hitrejša in bolj kvalitetna.
Sezona 2024
Za vse informacije glede oljarne, predelave in naročanja sta tukaj za vas Jan Škergat (031 474 772) in Monika Stranščak Cerovac (051 314 214).
Oljčno olje Santomas nastaja iz oljk oljčnih nasadov na sončnih legah v okolici Šmarij in Izoli. Na peščenem, večinoma lapornem terenu z flišno-ilovnato povrhnjico, rastejo oljke sorte istrska belica in leccino. Nekaj oljk je zelo starih in so preživele hude zmrzali leta 1929 in 1985, večinoma pa so posajene po 1985. letu, ko se je obnovil pomrznjeni nasad. Danes obdelujemo nekaj manj kot 7 hektarov oljčnikov.
Oljčno olje Santomas, ki smo ga poimenovali Ex Albis Ulivis je “Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre” z zaščiteno označbo porekla letnika.
V starem Rimu so Rimljani poznali štiri nivoje kakovosti olja. Najnižja se je imenovala Lampante in se je olje uporabljalo le za svetilke, nato je sledilo olje za sužnje in še višji nivo je doseglo olje za meščane. Najvišja stopnja kakovosti olja se je imenovala Ex Albis Ulivis in lahko so si ga privoščili le bogati. Oljke za to najvišjo stopnjo so pobirali najbolj zgodaj in tako dobili naj kvalitetnejše olje v celotnem Rimu. Od tod tudi ime za naše vrhunsko oljčno olje.
Pobiranje poteka ročno. S pobiranjem začnemo v prvi polovici oktobra. Stremimo k temu, da oljke stisnemo v čim krajšem možnem času.
Naše olje je ekstra deviško in hladno stiskano, temperatura pri predelavi namreč ne preseže 27°C. Sestavljeno je pretežno iz avtohtone istrske belice (cca 80%) in manjšega dela sorte leccino (cca 20%). Olje je pred stekleničenjem filtrirano, da odstranimo še zadnje ostanke vode in trdne delcev.
Olje je izjemno izrazitega, svežega vonja in rahlo pikantnega okusa. Primerno je za uporabo pri vseh vrstah solate, rib in morskih sadežev, kuhane zelenjave in različnih vrst pečenega mesa, prileglo pa se bo tudi kot okusen dodatek k siru.
Degustacije potekajo v degustacijskem prostoru vinske kleti Santomas. Moderno opremljen prostor s poudarki na tradicionalnih istrskih elementih ustvari toplo in domače vzdušje, naša vina pa vzbudijo čute in razveselijo duha. Za razgibano in doživeto degustacijo vam z veseljem razkažemo posest in vam predstavimo zgodbo družine Glavina.
Poleg klasičnih degustacij vam na posestvu Santomas organiziramo tudi kosila ali večerje z vodenimi degustacijami naših vin; za vas organiziramo sprejeme za poslovne partnerje, koncerte, druženja kar tako; pa tudi manjše seminarje in kongrese.
Z veseljem bomo prisluhnili vašim željam in prilagodili degustacijo posebej za vas. Degustacijo organiziramo vse od 1 do 70 gostov. Za lažjo organizacijo se prosim predhodno najavite preko maila events@santomas.si ali pa nas pokličete na +386 31 483 111.