• O nas
  • Vinska klet
    • Degustacije
    • Ponudba vin
  • Poroke
  • Oljarna
  • Dosežki
  • Kontakt
Facebook Instagram
  • Domov
  • Vinska klet
    • Ponudba vin
    • Dosežki
  • Poroke
  • Oljarna
  • O nas
  • Kontakt
  • Slovenščina
  • English
Facebook Instagram

Ponudba vin

Odkrijte osnovno, zorjeno in arhivsko linijo vrhunskih vin Santomas

Ponudba vin

Odkrijte osnovno, zorjeno in arhivsko linijo vrhunskih vin Santomas

O naših vinih

V vinski kleti Santomas se največ posvečamo udomačenim sortam Slovenske Istre, refošku in istrski malvaziji. Med internacionalnimi sortami pa boste v naših vinogradih našli merlot, cabernet sauvignon in syrah.

Osnovna linija

Prva linija so vrhunska vina, ki gredo v prodajo naslednje leto po trgatvi v primeru malvazije, oz. po letu in pol do dveh v primeru sort refošk in cabernet sauvignon. Kljub temu, da vina delno ali popolnoma za krajši čas zorijo v lesenih sodih, so mladostna, sočna, kompleksna in sortno prepoznavna. Med osnovnimi vini Santomas lahko ljubitelji izbirajo med Refoškom, Cabernet sauvignonom, Malvazijo in Rosejem. 

Naša želja je ustreči vsem okusom, zato smo v repertoar svojih vin vključili tudi sladko vino z imenom Invasia in rose penino Conte del Monte. Pri obeh vinih smo sledili tradiciji sort grozdja in tako je Invasia narejena iz malvazije in penina iz refoška. Ker želimo ponuditi nekaj drugačnega, je penina na trgu kot degožirana in tudi kot nedegožirana. Most med osnovno in zorjeno linijo povezujeta Syrah in Mezzoforte (naša edina zvrst vseh rdečih sort, ki jih gojimo- merlot, cabernet sauvignon, refošk in syrah). Pri obeh gre zato, da vino zori leto in pol v rabljenih francoskih hrastovih sodih. S tem ohranjamo sveže arome s pridihom zrelejših pikantnih zaznav.

Malvazija

Letnik: 2021

Sorta: 100% malvazija

Tehnologija pridelave:  Ročno obrano grozdje v razmahu desetih dni. Čez noč ohlajeno grozdje, razpecljano, zdrozgano in hladno macerirano par ur. Po prešanju je sok zbistren s pomočjo hlajenja in usedanja. Bister mošt je bil pretočen in fermentiral v inoks cisternah na temperturah 8 do 20°C. Mošti iz vsakega vinograda so vinificirani ločeno. Del mošta je fermentiral in zorel v rabljenih barik sodih iz Francoskega hrasta. Vino je zorelo na odmrlih kvasovkah brez žvepla štiri mesece. Vino je bilo nato kupažirano in pripravljeno na stekleničenje.

Več informacij

Barva: svetlo roza z odtenki rubinasto rdeče

Vonj: izražene komplesne arome, ki spominjajo na jagode, maline s pridihom pikantnih not popra.

Okus: srednje polno suho vino z enakimi zaznavami sadja kot na vonju. Elegantno in sočno vino z uravnoteženo kislino in sladkorjem.

Vinograd: Dobrave, Izola (100m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 25 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1,5 kg/trto

Doprinos: 45 HL/Ha

Čas trgatve: September 2019

Filtracija: Da

Steklničenje: Februar 2020

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 13,5

-sladkor  g/l: 2,8

-skupne kisline  g/l: 6,1

-ph : 3,54

Rose

Letnik: 2021

Sorta: 33% Merlot, 33% Refošk in 33% Syrah

Tehnologija pridelave:  Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Specljano in zdrozgano grozdje, keteremu je bila odstranjena in uporabljena samo samotočna frakcija. Mošt bistren s pomočjo hlajenja in usedanja. Bister mošt je fermentiral v inoks cisterni na temperaturah od 8 do 20°C. Vino je zorelo na odmrlih kvasovkah štiri mesece brez žvepla.

Več informacij

Barva: svetlo roza z odtenki rubinasto rdeče

Vonj: izražene komplesne arome, ki spominjajo na jagode, maline s pridihom pikantnih not popra.

Okus: srednje polno suho vino z enakimi zaznavami sadja kot na vonju. Elegantno in sočno vino z uravnoteženo kislino in sladkorjem.

Vinograd: Dobrave, Izola (100m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 25 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1,5 kg/trto

Doprinos: 45 HL/Ha

Čas trgatve: September 2019

Filtracija: Da 

Steklničenje: Februar 2020

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 13,5

-sladkor  g/l: 2,8

-skupne kisline  g/l: 6,1

-ph : 3,54

Refošk

Trgatev: 2020

Sorta: 100% Refošk

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v inoks vinifikator na fermentacijo pri temperaturah med 22 in 28°C za obdobje do enega tedna. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v 3.000L sod in rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 12 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko vijolična

Vonj: bogat, ki spominja na črne češnje, višnje, suhe slive, ki se prepleta z vonjem dima in zelišč

Okus: suho vino polnega okusa, s sočno dozorelo kislino. Zaznave dozorelega sadja

Vinograd: Srgaše, Izola, Hrib (100-200m nadmorske višine) 

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor 

Starost vinogradov: 25 let 

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-2 kg/trto

Doprinos: 50 HL/Ha 

Čas trgatve: September 2018 

Filtracija: Da 

Steklničenje: Januar 2020

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.:14,00

-sladkor  g/l: 1,4

-skupne kisline  g/l: 5,9

-ph: 3,67

Cabernet Sauvignon

Trgatev: 2020

Sorta: 100% Cabernet sauvignon

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v inoks vinifikator na fermentacijo pri temperaturah med 22 in 28°C za obdobje do enega tedna. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v 3.000L sod in rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 12 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko vijolična

Vonj: izražene note temnega sadja s pikantnimi notami

Okus: suho vino polnega okusa z izraženimi in dozorelimi tanini. Raznolike zaznave sadja in lesnih not

Vinograd: Srgaše, Izola, Dobrave (100-200m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 25 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-2 kg/trto

Doprinos: 50 HL/Ha

Čas trgatve: September, Oktober 2018

Filtracija: Da

Steklničenje: Januar 2020

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 13,5

-sladkor  g/l: 1,2

-skupne kisline  g/l: 5,8

-ph: 3,65

Srednja linija

Most med osnovno in zorjeno linijo povezujeta Syrah in Mezzoforte (naša edina zvrst vseh rdečih sort, ki jih gojimo- merlot, cabernet sauvignon, refošk in syrah). Pri obeh gre zato, da vino zori leto in pol v rabljenih francoskih hrastovih sodih. S tem ohranjamo sveže arome s pridihom zrelejših pikantnih zaznav.

Mezzo Forte

Trgatev: 2018

Sorta: 25% Refošk, 25% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 25% Syrah

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v inoks in lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 22 in 30°C za obdobje do enega tedna. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 15 mesece.

Več informacij

Barva: globoko vijolična

Vonj: izražen, dozorel, ki spominja na suhe slive z zaznavami popra in lesnih not

Okus: suho vino polnega okusa s srednje izraženimi in dozorelimi tanini. Sočno.

Vinograd: Srgaše, Izola, Hrib (100-200m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor 

Starost vinogradov: 20-30 let 

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot 

Obremenitev: 1-2 kg/trto 

Doprinos: 50 HL/Ha

Čas trgatve: Avgust-September 2017 

Filtracija: Da

Steklničenje: Junij 2019

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.:13,5

-sladkor  g/l: 2,5

-skupne kisline  g/l: 5,3

-ph: 3,58

Syrah

Trgatev: 2019

Sorta: 100% Syrah

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje do 2tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.

Več informacij

Barva: vijolična z rdečimi odtenki

Vonj: mladostno, pikantno s cvetličnimi notami

Okus: suho vino polnega okusa. Sočno s srednje izraženo kislino in zaokroženimi tanini.

Vinograd: Hrib (250m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 20 let

Gostota sadnje: 4.000 vtrt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-1,5kg/trto 

Doprinos: 45 HL/Ha 

Čas trgatve: September 2018

Filtracija: da

Steklničenje: Junij 2020

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 13,5

-sladkor  g/l : 1,1

-skupne kisline  g/l : 3,83

-ph : 3,62

Penina

Sortni sestav: Refošk 100%

Letnik: 2020

Degoržirana in nedegoržirana.

Več informacij

Analizni podatki:

Alkohol: 12 vol.%

pH: 3,27

sladkor: 2g/l

skupne kisline: 6,2g/l

Vinifikacija: ročno obrano grozdje, alkoholno vrenje bistrega mošta, po alkoholnem vrenju je vino eno leto zorelo v 3000L sodu iz na odmrlih kvasovkah brez prisotnosti žvepla. Potekel je biološki razkis osnovnega vina. Po enem letu je šlo vino na ponovno vrenje v steklenice.

Način pridelave: klasična metoda

Zorjenje: vsaj 15mesecev

Opis: izrazite lososove barve, s kompleksnim vonjem, ki spominja na malino, granatno jabolko, črne olive in zaznave po kvasu. Na okus kompleksno in dolgega pookusa s prijetno zaznavo kisline in note kruhove skorje in kvasovk.

Zorjena linija

Drugo linijo vrhunskih vin predstavljajo vina, ki so plod trdega dela in rigorozne selekcije. Gre za linijo vin, katerih grozdje uspeva na najboljših legah, donosi pa so izredno majhni (2-3000 l/ha). Vina gredo v prodajo nekaj let po trgatvi in vsa so primerna za staranje tudi do 20let in več. Taka vina v kleti zorijo v novih ne ožganih in srednje ožganih francoskih hrastovih sodih, kar doda novo dimenzijo k vsemu bogastvu, ki ga prinese grozdje iz vinograda. Znotraj oplemenitene linije vin Santomas lahko zahtevnejši vinoljubci najdejo vina z imeni Refošk Antonius, Cabernet sauvignon Antonius ter Grande cuvée.

Antonius Cabernet sauvignon

Trgatev: 2014

Sorta: 100% Cabernet Sauvignon

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje 2-3 tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v nove sode sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko rubinasto rdeča z notami vijolične

Vonj: dozorele arome, ki spominjajo na poper, kavo, čokolado, s pridihom marmelade, usnja.

Okus: suho vino polnega okusa. Dozorelo, bogato, sočno, z zaokroženimi tanini. Kompleksno in robustno vino.

Vinograd: Srgaše, Hrib (200-250m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 20-30 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-1,5kg/trto

Doprinos: 40 HL/Ha

Čas trgatve: Oktober 2014

Filtracija: Ne

Steklničenje: Junij 2017

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 14,5

-sladkor  g/l: 1,3

-skupne kisline  g/l: 5,3

-ph: 3,7

Antonius Refošk

Trgatev: 2016

Sorta: 100% Refošk

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje 2-3 tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v nove sode 350L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko rubinasto rdeča z notami vijolične

Vonj: dozorele arome, ki spominjajo na češnje, višnje, pikantne note, kompleksno in Mediteranskega tipa.

Okus: suho vino polnega okusa. Veliko vino z izraženimi in zaokroženimi tanini. Lepo zaokrožena kislina.

Vinograd: Srgaše (200m nadmorske višine) 

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 50 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-1,5kg/trto

Doprinos: 40 HL/Ha

Čas trgatve: September 2015

Filtracija: Ne

Steklničenje: Junij 2018

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 14,5

-sladkor  g/l: 1,5

-skupne kisline  g/l: 5,7

-ph: 3,71

Grande Cuvee

Trgatev: 2015

Sorta: 95% Refošk, 5% Syrah

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje 2-3 tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v nove sode 350L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko vijolična

Vonj: intenziven, spominja na suha zelišča, črni poper, čokolado

Okus: suho vino polnega okusa. Veliko vino za izrazitimi zaokroženimi tanini in višjo kislino. Zaznave podobnih arom kot na vonj. Unikaten stil vina

Vinograd: Čerteze (100m nadmorske višine) 

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 30 let 

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot 

Obremenitev: 1-1,5kg/trto 

Doprinos: 40 HL/Ha 

Čas trgatve: September 2012 

Filtracija: Ne 

Steklničenje: Junij 2015

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 14,5

-sladkor  g/l: 1,3

-skupne kisline  g/l: 5,9

-ph: 3,58

Arhiv in posebne polnitve

Uživanje vina je lahko tudi popotovanje skozi čas. Z arhivskimi vini se lahko z lahkoto znajdemo v prejšnjem tisočletju ali pa obudimo spomine na izjemno letino izpred nekaj let. V arhivu vinske kleti Santomas hranimo vina, ki segajo v začetek blagovne znamke. Najstarejša vina že presegajo 20 let in so še v vrhunskem stanju. Redno preverjamo optimalne pogoje hrambe takih vin in jim tako omogočamo kar se da dolgo življenjsko dobo. Mnogi med njimi so svoj sloves doživeli tudi na mednarodni sceni npr. vrhunske ocene Roberta Parkerja Jr. Poleg običajnih steklenic, pa naš arhiv premore tudi posebne izdaje. Sem spadajo steklenice, ki imajo večje prostornine kot so magnumi (1,5 L) in rehaboami (4,5 L).

Antonius Cabernet sauvignon

Na voljo letniki:

2004, 2005, 2009

Antonius Refošk

Na voljo letniki:

1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2009 (Robert Parker Jr. 93 točk), 2013

Grande Cuvee

Na voljo letniki:

1999, 2000, 2003, 2005, 2006 (parkerjeva ocena 94 točk), 2009 (parkerjeva ocena 94+ točk)

Kje nas najdete?

Šmarje 10, 6274 Šmarje, Slovenska Istra, Slovenija | Tel.: +386 40 457 451 | Email: info@santomas.si

program-razvoja-podezelja-1
GRB-original-Converted
  • O nas
  • Vinska klet
    • Degustacije
    • Ponudba vin
  • Poroke
  • Oljarna
  • Dosežki
  • Kontakt
Facebook Instagram Email

© Spletno stran izdelali: Anuša Babuder in ekipa ad4u.eu