• O nas
  • Vinska klet
    • Degustacije
    • Ponudba vin
  • Apartmaji
  • Poroke
  • Oljarna
  • Dosežki
  • Kontakt
Facebook Instagram
  • English
  • Domov
  • Vinska klet
    • Ponudba vin
    • Dosežki
  • Apartmaji
  • Poroke
  • Oljarna
  • O nas
  • Kontakt
  • Slovenščina
  • English
Facebook Instagram

Ponudba vin

Odkrijte osnovno, zorjeno in arhivsko linijo vrhunskih vin Santomas

Ponudba vin

Odkrijte osnovno, zorjeno in arhivsko linijo vrhunskih vin Santomas

O naših vinih

V vinski kleti Santomas se največ posvečamo udomačenim sortam Slovenske Istre, refošku in istrski malvaziji. Med internacionalnimi sortami pa boste v naših vinogradih našli merlot, cabernet sauvignon in syrah.

Osnovna linija

Prva linija so vrhunska vina, ki gredo v prodajo naslednje leto po trgatvi v primeru malvazije, oz. po letu in pol do dveh v primeru sort refošk in cabernet sauvignon. Kljub temu, da vina delno ali popolnoma za krajši čas zorijo v lesenih sodih, so mladostna, sočna, kompleksna in sortno prepoznavna. Med osnovnimi vini Santomas lahko ljubitelji izbirajo med Refoškom, Cabernet sauvignonom, Malvazijo in Rosejem. 

Naša želja je ustreči vsem okusom, zato smo v repertoar svojih vin vključili tudi sladko vino z imenom Invasia in rose penino Conte del Monte. Pri obeh vinih smo sledili tradiciji sort grozdja in tako je Invasia narejena iz malvazije in penina iz refoška. Ker želimo ponuditi nekaj drugačnega, je penina na trgu kot degožirana in tudi kot nedegožirana. Most med osnovno in zorjeno linijo povezujeta Syrah in Mezzoforte (naša edina zvrst vseh rdečih sort, ki jih gojimo- merlot, cabernet sauvignon, refošk in syrah). Pri obeh gre zato, da vino zori leto in pol v rabljenih francoskih hrastovih sodih. S tem ohranjamo sveže arome s pridihom zrelejših pikantnih zaznav.

Malvazija

Letnik: 2023

Sorta: 100% malvazija

Tehnologija pridelave:  Ročno obrano grozdje v obdobju 14 dni. Čez noč ohlajeno grozdje, razpecljano, zdrozgano in hladno macerirano par ur. Po prešanju je sok zbistren s pomočjo hlajenja in usedanja. Bister mošt je bil pretočen in fermentiral 20% v inoks cisternah na temperturah 8 do 15°C. 80% mošta je fermentiralo rabljenih sodih 350L Francoski hrast na nekontrolirani temperaturi. Mošti iz vsakega vinograda so vinificirani ločeno. Vino je zorelo na odmrlih kvasovkah brez žvepla 6 mesecev. Vino je bilo nato kupažirano in pripravljeno na stekleničenje.

Več informacij

Barva: svetlo zlato rumena

Vonj: srednje izražena aroma, ki spominja na bele in rumene cvetove z notami tropskega in koščičastega sadja

Okus: srednje polno suho vino. Sočna kislina z izraženo sadnostjo in zaznavami oreščki v pookusu

Vinograd: Poljane, Hrib, Sergaše (200-280m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 25 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: dvojni Guyot

Obremenitev: 1,5 kg/trto

Doprinos: 45 HL/Ha

Čas trgatve: Avgust-September 2023

Filtracija: Da

Steklničenje: Junij 2024

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 12,0

-sladkor  g/l: 0,5

-skupne kisline  g/l: 5,29

-ph : 3,56

-skupno žveplo mg/l: 99

Rose

Letnik: 2023

Sorta: Refošk in Syrah

Tehnologija pridelave:  Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prešanje celega grozdja v prisotnosti suhega ledu na nizkih pritiskih. Mošt bistren s pomočjo hlajenja in usedanja. Bister mošt je fermentiral v rabljenih sodih 350l Francoski hrast na ne kontrolirani temperaturi. Vino je zorelo na odmrlih kvasovkah 8 mesecev brez žvepla.

Več informacij

Barva: svetlo roza

Vonj: izražene komplesne arome, ki spominjajo na jagode, maline s pridihom pikantnih not popra.

Okus: srednje polno suho vino z enakimi zaznavami sadja kot na vonju. Elegantno in sočno vino z uravnoteženo kislino in sladkorjem.

Vinograd: Dobrave, Izola (100m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 25 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1,5 kg/trto

Doprinos: 45 HL/Ha

Čas trgatve: September 2023

Filtracija: Da 

Steklničenje: Februar 2024

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 12,0

-sladkor  g/l: 1,8

-skupne kisline  g/l: 6,25

-ph : 3,28

-skupno žveplo mg/l: 85

Refošk

Trgatev: 2021

Sorta: 100% Refošk

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v inoks vinifikator na fermentacijo pri temperaturah med 22 in 28°C za obdobje do enega tedna. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v 3.000L sod in rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 12 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko vijolična

Vonj: bogat, ki spominja na črne češnje, višnje, suhe slive, ki se prepleta z vonjem dima in zelišč

Okus: suho vino polnega okusa, s sočno dozorelo kislino. Zaznave dozorelega sadja

Vinograd: Srgaše, Izola, Hrib (100-200m nadmorske višine) 

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor 

Starost vinogradov: 25 let 

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-2 kg/trto

Doprinos: 50 HL/Ha 

Čas trgatve: September 2021

Filtracija: Da 

Steklničenje: Marec 2023

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.:14,00

-sladkor  g/l: 1,3

-skupne kisline  g/l: 6,27

-ph: 3,73

-skupno žveplo mg/l: 42

Cabernet Sauvignon

Trgatev: 2022

Sorta: 100% Cabernet sauvignon

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v inoks vinifikator na fermentacijo pri temperaturah med 22 in 28°C za obdobje do enega tedna. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v 3.000L sod in rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 12 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko vijolična

Vonj: izražene note temnega sadja s pikantnimi notami

Okus: suho vino polnega okusa z izraženimi in dozorelimi tanini. Raznolike zaznave sadja in lesnih not

Vinograd: Srgaše, Izola, Dobrave (100-200m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 25 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-2 kg/trto

Doprinos: 50 HL/Ha

Čas trgatve: September 2022

Filtracija: Da

Steklničenje: Januar 2023

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 14,0

-sladkor  g/l: 0,2

-skupne kisline  g/l: 6,0

-ph: 3,54

-skupno žveplo mg/l: 47

Srednja linija

Most med osnovno in zorjeno linijo povezujeta Syrah in Mezzoforte (naša edina zvrst vseh rdečih sort, ki jih gojimo- merlot, cabernet sauvignon, refošk in syrah). Pri obeh gre zato, da vino zori leto in pol v rabljenih francoskih hrastovih sodih. S tem ohranjamo sveže arome s pridihom zrelejših pikantnih zaznav.

Mezzo Forte

Trgatev: 2020

Sorta: Refošk, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v inoks in lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 22 in 30°C za obdobje do enega tedna. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 15 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko vijolična

Vonj: izražen, dozorel, ki spominja na suhe slive z zaznavami popra in lesnih not

Okus: suho vino polnega okusa s srednje izraženimi in dozorelimi tanini. Sočno.

Vinograd: Srgaše, Izola, Hrib (100-200m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor 

Starost vinogradov: 20-30 let 

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot 

Obremenitev: 1-2 kg/trto 

Doprinos: 50 HL/Ha

Čas trgatve: September 2020

Filtracija: Da

Steklničenje: Junij 2023

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 14,0

-sladkor  g/l: 0,4

-skupne kisline  g/l: 5,82

-ph: 3,64

-skupno žveplo mg/l: 76

Syrah

Trgatev: 2020

Sorta: 100% Syrah

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje do 2tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.

Več informacij

Barva: vijolična z rdečimi odtenki

Vonj: mladostno, pikantno s cvetličnimi notami

Okus: suho vino polnega okusa. Sočno s srednje izraženo kislino in zaokroženimi tanini.

Vinograd: Hrib (250m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 20 let

Gostota sadnje: 4.000 vtrt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-1,5kg/trto 

Doprinos: 45 HL/Ha 

Čas trgatve: September 2020

Filtracija: da

Steklničenje: Junij 2023

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 14,0

-sladkor  g/l : 1,1

-skupne kisline  g/l : 5,86

-ph : 3,75

-skupno žveplo mg/l: 41

Penina

Sortni sestav: Refošk 100%

Letnik: 2020

Degoržirana in nedegoržirana.

Več informacij

Analizni podatki:

Alkohol: 12 vol.%

pH: 3,27

sladkor: 2g/l

skupne kisline: 6,2g/l

Vinifikacija: ročno obrano grozdje, alkoholno vrenje bistrega mošta, po alkoholnem vrenju je vino eno leto zorelo v 3000L sodu iz na odmrlih kvasovkah brez prisotnosti žvepla. Potekel je biološki razkis osnovnega vina. Po enem letu je šlo vino na ponovno vrenje v steklenice.

Način pridelave: klasična metoda

Zorjenje: vsaj 15mesecev

Opis: izrazite lososove barve, s kompleksnim vonjem, ki spominja na malino, granatno jabolko, črne olive in zaznave po kvasu. Na okus kompleksno in dolgega pookusa s prijetno zaznavo kisline in note kruhove skorje in kvasovk.

Zorjena linija

Drugo linijo vrhunskih vin predstavljajo vina, ki so plod trdega dela in rigorozne selekcije. Gre za linijo vin, katerih grozdje uspeva na najboljših legah, donosi pa so izredno majhni (2-3000 l/ha). Vina gredo v prodajo nekaj let po trgatvi in vsa so primerna za staranje tudi do 20let in več. Taka vina v kleti zorijo v novih ne ožganih in srednje ožganih francoskih hrastovih sodih, kar doda novo dimenzijo k vsemu bogastvu, ki ga prinese grozdje iz vinograda. Znotraj oplemenitene linije vin Santomas lahko zahtevnejši vinoljubci najdejo vina z imeni Malvazija Antonius, Refošk Antonius, Cabernet sauvignon Antonius ter Grande cuvée.

Antonius Malvazija

Trgatev: 2020 in 2021

Sorta: 100% Malvazija

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Spontana fermentacija je potekala s celimi jagodami. Maceracija je trajala 14 dni, za tem je bilo vino pretočeno v 500l akacijeve sode, kjer je zorelo na drožeh eno leto. Letnik 2020 je zorjenje nadaljeval v betonskih jajcih še 12 mesecev. Letnik 2021 je zorel samo v akacijevih sodih in bil nato združen z letnikom 2020 v inox cisterni, kjer je vino čakalo do polnitve.

 

Več informacij

Barva: globoka zlatorumena z barvo kamilice in skoraj popolnoma bistro

Vonj: med, nota po balzamiki, suha zelišča, zreli rumeni sadeži

Okus: suho, zmerne kisline, mineralnost in napetost v ustih, ki se stopnjuje

Vinograd: Terase, Hrib (200-250m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, glina, lapor

Starost vinogradov: 20-30 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1 kg/trto

Doprinos: 30 HL/Ha

Čas trgatve: September 2020 in 2021

Filtracija: Ne

Steklničenje: December 2022

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 13,00

-sladkor  g/l: 1,1

-skupne kisline  g/l: 6,3

-ph: 3,41

Antonius Cabernet sauvignon

Trgatev: 2014

Sorta: 100% Cabernet Sauvignon

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje 2-3 tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v nove sode sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.

 

Več informacij

Barva: globoko rubinasto rdeča z notami vijolične

Vonj: dozorele arome, ki spominjajo na poper, kavo, čokolado, s pridihom marmelade, usnja.

Okus: suho vino polnega okusa. Dozorelo, bogato, sočno, z zaokroženimi tanini. Kompleksno in robustno vino.

Vinograd: Srgaše, Hrib (200-250m nadmorske višine)

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 20-30 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-1,5kg/trto

Doprinos: 40 HL/Ha

Čas trgatve: Oktober 2014

Filtracija: Ne

Steklničenje: Junij 2017

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 14,5

-sladkor  g/l: 1,3

-skupne kisline  g/l: 5,3

-ph: 3,7

Antonius Refošk

Trgatev: 2016

Sorta: 100% Refošk

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje 2-3 tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v nove srednje-ožgane sode 350L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko rubinasto rdeča z notami vijolične

Vonj: dozorele arome, ki spominjajo na češnje, višnje, pikantne note, kompleksno in Mediteranskega tipa.

Okus: suho vino polnega okusa. Veliko vino z izraženimi in zaokroženimi tanini. Lepo zaokrožena kislina.

Vinograd: Srgaše (200m nadmorske višine) 

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 50 let

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot

Obremenitev: 1-1,5kg/trto

Doprinos: 40 HL/Ha

Čas trgatve: September 2016

Filtracija: Ne

Steklničenje: Junij 2019

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 14,5

-sladkor  g/l: 1,5

-skupne kisline  g/l: 5,7

-ph: 3,71

-skupno žveplo mg/l: 51

Grande Cuvee

Trgatev: 2016

Sorta: 92,5% Refošk, 7,5% Syrah

Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje 2-3 tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v nove ne-ožgane sode 350L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.

Več informacij

Barva: globoko vijolična

Vonj: intenziven, spominja na suha zelišča, črni poper, čokolado

Okus: suho vino polnega okusa. Veliko vino za izrazitimi zaokroženimi tanini in višjo kislino. Zaznave podobnih arom kot na vonj. Unikaten stil vina

Vinograd: Čerteze (100m nadmorske višine) 

Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor

Starost vinogradov: 30 let 

Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha

Način vzgoje: enojni Guyot 

Obremenitev: 1-1,5kg/trto 

Doprinos: 40 HL/Ha 

Čas trgatve: September 2016

Filtracija: Ne 

Steklničenje: Junij 2019

Analitski podatki:

-alkohol  %by vol.: 15,5

-sladkor  g/l: 1,9

-skupne kisline  g/l: 6,55

-ph: 3,52

-skupno žveplo mg/l: 51

Arhiv in posebne polnitve

Uživanje vina je lahko tudi popotovanje skozi čas. Z arhivskimi vini se lahko z lahkoto znajdemo v prejšnjem tisočletju ali pa obudimo spomine na izjemno letino izpred nekaj let. V arhivu vinske kleti Santomas hranimo vina, ki segajo v začetek blagovne znamke. Najstarejša vina že presegajo 20 let in so še v vrhunskem stanju. Redno preverjamo optimalne pogoje hrambe takih vin in jim tako omogočamo kar se da dolgo življenjsko dobo. Mnogi med njimi so svoj sloves doživeli tudi na mednarodni sceni npr. vrhunske ocene Roberta Parkerja Jr. Poleg običajnih steklenic, pa naš arhiv premore tudi posebne izdaje. Sem spadajo steklenice, ki imajo večje prostornine kot so magnumi (1,5 L) in rehaboami (4,5 L).

Antonius Cabernet sauvignon

Na voljo letniki:

2004, 2005, 2009

Antonius Refošk

Na voljo letniki:

1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2009 (Robert Parker Jr. 93 točk), 2013

Grande Cuvee

Na voljo letniki:

1999, 2000, 2003, 2005, 2006 (parkerjeva ocena 94 točk), 2009 (parkerjeva ocena 94+ točk)

Kje nas najdete?

Šmarje 10, 6274 Šmarje, Slovenska Istra, Slovenija | Tel.: +386 40 457 451 | Email: info@santomas.si

program-razvoja-podezelja-1
prp-1536x380

ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl

GRB-original-Converted
  • O nas
  • Vinska klet
    • Degustacije
    • Ponudba vin
  • Apartmaji
  • Poroke
  • Oljarna
  • Dosežki
  • Kontakt
Facebook Instagram Email

© Spletno stran izdelali: Anuša Babuder in ekipa ad4u.eu