V vinski kleti Santomas se največ posvečamo udomačenim sortam Slovenske Istre, refošku in istrski malvaziji. Med internacionalnimi sortami pa boste v naših vinogradih našli merlot, cabernet sauvignon in syrah.
Prva linija so vrhunska vina, ki gredo v prodajo naslednje leto po trgatvi v primeru malvazije, oz. po letu in pol do dveh v primeru sort refošk in cabernet sauvignon. Kljub temu, da vina delno ali popolnoma za krajši čas zorijo v lesenih sodih, so mladostna, sočna, kompleksna in sortno prepoznavna. Med osnovnimi vini Santomas lahko ljubitelji izbirajo med Refoškom, Cabernet sauvignonom, Malvazijo in Rosejem.
Naša želja je ustreči vsem okusom, zato smo v repertoar svojih vin vključili tudi sladko vino z imenom Invasia in rose penino Conte del Monte. Pri obeh vinih smo sledili tradiciji sort grozdja in tako je Invasia narejena iz malvazije in penina iz refoška. Ker želimo ponuditi nekaj drugačnega, je penina na trgu kot degožirana in tudi kot nedegožirana. Most med osnovno in zorjeno linijo povezujeta Syrah in Mezzoforte (naša edina zvrst vseh rdečih sort, ki jih gojimo- merlot, cabernet sauvignon, refošk in syrah). Pri obeh gre zato, da vino zori leto in pol v rabljenih francoskih hrastovih sodih. S tem ohranjamo sveže arome s pridihom zrelejših pikantnih zaznav.
Letnik: 2022
Sorta: 100% malvazija
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje v razmahu desetih dni. Čez noč ohlajeno grozdje, razpecljano, zdrozgano in hladno macerirano par ur. Po prešanju je sok zbistren s pomočjo hlajenja in usedanja. Bister mošt je bil pretočen in fermentiral v inoks cisternah na temperturah 8 do 20°C. Mošti iz vsakega vinograda so vinificirani ločeno. Del mošta je fermentiral in zorel v rabljenih barik sodih iz Francoskega hrasta. Vino je zorelo na odmrlih kvasovkah brez žvepla štiri mesece. Vino je bilo nato kupažirano in pripravljeno na stekleničenje.
Barva: svetlo roza z odtenki rubinasto rdeče
Vonj: izražene komplesne arome, ki spominjajo na jagode, maline s pridihom pikantnih not popra.
Okus: srednje polno suho vino z enakimi zaznavami sadja kot na vonju. Elegantno in sočno vino z uravnoteženo kislino in sladkorjem.
Vinograd: Dobrave, Izola (100m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor
Starost vinogradov: 25 let
Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1,5 kg/trto
Doprinos: 45 HL/Ha
Čas trgatve: September 2019
Filtracija: Da
Steklničenje: Februar 2020
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.: 13,5
-sladkor g/l: 2,8
-skupne kisline g/l: 6,1
-ph : 3,54
Letnik: 2022
Sorta: Cabernet Sauvignon, Refošk in Syrah
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Specljano in zdrozgano grozdje, keteremu je bila odstranjena in uporabljena samo samotočna frakcija. Mošt bistren s pomočjo hlajenja in usedanja. Bister mošt je fermentiral v inoks cisterni na temperaturah od 8 do 20°C. Vino je zorelo na odmrlih kvasovkah štiri mesece brez žvepla.
Barva: svetlo roza z odtenki rubinasto rdeče
Vonj: izražene komplesne arome, ki spominjajo na jagode, maline s pridihom pikantnih not popra.
Okus: srednje polno suho vino z enakimi zaznavami sadja kot na vonju. Elegantno in sočno vino z uravnoteženo kislino in sladkorjem.
Vinograd: Dobrave, Izola (100m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor
Starost vinogradov: 25 let
Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1,5 kg/trto
Doprinos: 45 HL/Ha
Čas trgatve: September 2019
Filtracija: Da
Steklničenje: Februar 2020
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.: 13,5
-sladkor g/l: 2,8
-skupne kisline g/l: 6,1
-ph : 3,54
Trgatev: 2021
Sorta: 100% Refošk
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v inoks vinifikator na fermentacijo pri temperaturah med 22 in 28°C za obdobje do enega tedna. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v 3.000L sod in rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 12 mesecev.
Barva: globoko vijolična
Vonj: bogat, ki spominja na črne češnje, višnje, suhe slive, ki se prepleta z vonjem dima in zelišč
Okus: suho vino polnega okusa, s sočno dozorelo kislino. Zaznave dozorelega sadja
Vinograd: Srgaše, Izola, Hrib (100-200m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor
Starost vinogradov: 25 let
Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1-2 kg/trto
Doprinos: 50 HL/Ha
Čas trgatve: September 2021
Filtracija: Da
Steklničenje: Marec 2024
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.:14,00
-sladkor g/l: 1,3
-skupne kisline g/l: 6,27
-ph: 3,73
Trgatev: 2022
Sorta: 100% Cabernet sauvignon
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v inoks vinifikator na fermentacijo pri temperaturah med 22 in 28°C za obdobje do enega tedna. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v 3.000L sod in rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 12 mesecev.
Barva: globoko vijolična
Vonj: izražene note temnega sadja s pikantnimi notami
Okus: suho vino polnega okusa z izraženimi in dozorelimi tanini. Raznolike zaznave sadja in lesnih not
Vinograd: Srgaše, Izola, Dobrave (100-200m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor
Starost vinogradov: 25 let
Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1-2 kg/trto
Doprinos: 50 HL/Ha
Čas trgatve: September 2022
Filtracija: Da
Steklničenje: Januar 2023
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.: 14,0
-sladkor g/l: 0,2
-skupne kisline g/l: 6,0
-ph: 3,54
Most med osnovno in zorjeno linijo povezujeta Syrah in Mezzoforte (naša edina zvrst vseh rdečih sort, ki jih gojimo- merlot, cabernet sauvignon, refošk in syrah). Pri obeh gre zato, da vino zori leto in pol v rabljenih francoskih hrastovih sodih. S tem ohranjamo sveže arome s pridihom zrelejših pikantnih zaznav.
Trgatev: 2020
Sorta: Refošk, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v inoks in lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 22 in 30°C za obdobje do enega tedna. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 15 mesece.
Barva: globoko vijolična
Vonj: izražen, dozorel, ki spominja na suhe slive z zaznavami popra in lesnih not
Okus: suho vino polnega okusa s srednje izraženimi in dozorelimi tanini. Sočno.
Vinograd: Srgaše, Izola, Hrib (100-200m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor
Starost vinogradov: 20-30 let
Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1-2 kg/trto
Doprinos: 50 HL/Ha
Čas trgatve: September 2020
Filtracija: Da
Steklničenje: Junij 2023
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.: 14,0
-sladkor g/l: 0,4
-skupne kisline g/l: 5,82
-ph: 3,64
Trgatev: 2020
Sorta: 100% Syrah
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje do 2tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v rabljene sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.
Barva: vijolična z rdečimi odtenki
Vonj: mladostno, pikantno s cvetličnimi notami
Okus: suho vino polnega okusa. Sočno s srednje izraženo kislino in zaokroženimi tanini.
Vinograd: Hrib (250m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor
Starost vinogradov: 20 let
Gostota sadnje: 4.000 vtrt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1-1,5kg/trto
Doprinos: 45 HL/Ha
Čas trgatve: September 2020
Filtracija: da
Steklničenje: Junij 2023
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.: 14,0
-sladkor g/l : 1,1
-skupne kisline g/l : 5,86
-ph : 3,75
Sortni sestav: Refošk 100%
Letnik: 2020
Degoržirana in nedegoržirana.
Analizni podatki:
Alkohol: 12 vol.%
pH: 3,27
sladkor: 2g/l
skupne kisline: 6,2g/l
Vinifikacija: ročno obrano grozdje, alkoholno vrenje bistrega mošta, po alkoholnem vrenju je vino eno leto zorelo v 3000L sodu iz na odmrlih kvasovkah brez prisotnosti žvepla. Potekel je biološki razkis osnovnega vina. Po enem letu je šlo vino na ponovno vrenje v steklenice.
Način pridelave: klasična metoda
Zorjenje: vsaj 15mesecev
Opis: izrazite lososove barve, s kompleksnim vonjem, ki spominja na malino, granatno jabolko, črne olive in zaznave po kvasu. Na okus kompleksno in dolgega pookusa s prijetno zaznavo kisline in note kruhove skorje in kvasovk.
Drugo linijo vrhunskih vin predstavljajo vina, ki so plod trdega dela in rigorozne selekcije. Gre za linijo vin, katerih grozdje uspeva na najboljših legah, donosi pa so izredno majhni (2-3000 l/ha). Vina gredo v prodajo nekaj let po trgatvi in vsa so primerna za staranje tudi do 20let in več. Taka vina v kleti zorijo v novih ne ožganih in srednje ožganih francoskih hrastovih sodih, kar doda novo dimenzijo k vsemu bogastvu, ki ga prinese grozdje iz vinograda. Znotraj oplemenitene linije vin Santomas lahko zahtevnejši vinoljubci najdejo vina z imeni Malvazija Antonius, Refošk Antonius, Cabernet sauvignon Antonius ter Grande cuvée.
Trgatev: 2020 in 2021
Sorta: 100% Malvazija
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Spontana fermentacija je potekala s celimi jagodami. Maceracija je trajala 14 dni, za tem je bilo vino pretočeno v 500l akacijeve sode, kjer je zorelo na drožeh eno leto. Letnik 2020 je zorjenje nadaljeval v betonskih jajcih še 12 mesecev. Letnik 2021 je zorel samo v akacijevih sodih in bil nato združen z letnikom 2020 v inox cisterni, kjer je vino čakalo do polnitve.
Barva: globoka zlatorumena z barvo kamilice in skoraj popolnoma bistro
Vonj: med, nota po balzamiki, suha zelišča, zreli rumeni sadeži
Okus: suho, zmerne kisline, mineralnost in napetost v ustih, ki se stopnjuje
Vinograd: Terase, Hrib (200-250m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, glina, lapor
Starost vinogradov: 20-30 let
Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1 kg/trto
Doprinos: 30 HL/Ha
Čas trgatve: September 2020 in 2021
Filtracija: Ne
Steklničenje: December 2022
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.: 13,00
-sladkor g/l: 1,1
-skupne kisline g/l: 6,3
-ph: 3,41
Trgatev: 2014
Sorta: 100% Cabernet Sauvignon
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje 2-3 tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v nove sode sode/barike 350L in 225L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.
Barva: globoko rubinasto rdeča z notami vijolične
Vonj: dozorele arome, ki spominjajo na poper, kavo, čokolado, s pridihom marmelade, usnja.
Okus: suho vino polnega okusa. Dozorelo, bogato, sočno, z zaokroženimi tanini. Kompleksno in robustno vino.
Vinograd: Srgaše, Hrib (200-250m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor
Starost vinogradov: 20-30 let
Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1-1,5kg/trto
Doprinos: 40 HL/Ha
Čas trgatve: Oktober 2014
Filtracija: Ne
Steklničenje: Junij 2017
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.: 14,5
-sladkor g/l: 1,3
-skupne kisline g/l: 5,3
-ph: 3,7
Trgatev: 2016
Sorta: 100% Refošk
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje 2-3 tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v nove sode 350L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.
Barva: globoko rubinasto rdeča z notami vijolične
Vonj: dozorele arome, ki spominjajo na češnje, višnje, pikantne note, kompleksno in Mediteranskega tipa.
Okus: suho vino polnega okusa. Veliko vino z izraženimi in zaokroženimi tanini. Lepo zaokrožena kislina.
Vinograd: Srgaše (200m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor
Starost vinogradov: 50 let
Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1-1,5kg/trto
Doprinos: 40 HL/Ha
Čas trgatve: September 2015
Filtracija: Ne
Steklničenje: Junij 2018
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.: 14,5
-sladkor g/l: 1,5
-skupne kisline g/l: 5,7
-ph: 3,71
Trgatev: 2015
Sorta: 80% Refošk, 20% Syrah
Tehnologija pridelave: Ročno obrano grozdje, čez noč ohlajeno. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v lesene vinifikatorje na fermentacijo pri temperaturah med 25 in 30°C za obdobje 2-3 tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis. Za tem gre vino na zorenje v nove sode 350L iz francoskega hrasta za obdobje 24 mesecev.
Barva: globoko vijolična
Vonj: intenziven, spominja na suha zelišča, črni poper, čokolado
Okus: suho vino polnega okusa. Veliko vino za izrazitimi zaokroženimi tanini in višjo kislino. Zaznave podobnih arom kot na vonj. Unikaten stil vina
Vinograd: Čerteze (100m nadmorske višine)
Tla: flišnato, ilovnata, peščena, lapor
Starost vinogradov: 30 let
Gostota sadnje: 4.000 trt/Ha
Način vzgoje: enojni Guyot
Obremenitev: 1-1,5kg/trto
Doprinos: 40 HL/Ha
Čas trgatve: September 2012
Filtracija: Ne
Steklničenje: Junij 2015
Analitski podatki:
-alkohol %by vol.: 14,5
-sladkor g/l: 1,3
-skupne kisline g/l: 5,9
-ph: 3,58
Uživanje vina je lahko tudi popotovanje skozi čas. Z arhivskimi vini se lahko z lahkoto znajdemo v prejšnjem tisočletju ali pa obudimo spomine na izjemno letino izpred nekaj let. V arhivu vinske kleti Santomas hranimo vina, ki segajo v začetek blagovne znamke. Najstarejša vina že presegajo 20 let in so še v vrhunskem stanju. Redno preverjamo optimalne pogoje hrambe takih vin in jim tako omogočamo kar se da dolgo življenjsko dobo. Mnogi med njimi so svoj sloves doživeli tudi na mednarodni sceni npr. vrhunske ocene Roberta Parkerja Jr. Poleg običajnih steklenic, pa naš arhiv premore tudi posebne izdaje. Sem spadajo steklenice, ki imajo večje prostornine kot so magnumi (1,5 L) in rehaboami (4,5 L).
Na voljo letniki:
2004, 2005, 2009
Na voljo letniki:
1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2009 (Robert Parker Jr. 93 točk), 2013
Na voljo letniki:
1999, 2000, 2003, 2005, 2006 (parkerjeva ocena 94 točk), 2009 (parkerjeva ocena 94+ točk)